Duminica a 16-a dupa Rusalii (Pilda talantilor) – predica parintelui Cristian, 7.02.2021

Biserica Sf. Arh. Mihail si Gavriil din Dascalu

Pr. Dr. Cristian Popa
Pilda talantilor, predica parintelui Cristian
Pr. Dr. Cristian PopaPilda talantilor, predica parintelui Cristian

 ‘’Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om oarecare, plecând departe, și-a chemat slugile și le-a dat pe mână avuția sa. Unuia i-a dat cinci talanți, altuia doi, iar altuia unul, fiecăruia după puterea lui, și a plecat. Îndată mergând, cel ce luase cinci talanți a lucrat cu ei și a câștigat alți cinci talanți. De asemenea și cel cu doi a câștigat alți doi. Iar cel ce luase un talant s-a dus, a săpat o groapă în pământ și a ascuns argintul stăpânului său. După multă vreme a venit și stăpânul acelor slugi și a făcut socoteala cu ele. Și, apropiindu-se cel care luase cinci talanți, a adus alți cinci talanți, zicând: Doamne, cinci talanți mi-ai dat, iată alți cinci talanți am câștigat cu ei. Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună și credincioasă! Peste puține ai fost credincios, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău. Apropiindu-se și cel cu doi talanți, a zis: Doamne, doi talanți mi-ai dat, iată alți doi talanți am câștigat cu ei. Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună și credincioasă! Peste puține ai fost credincios, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău. Apropiindu-se apoi și cel care primise un talant, a zis: Doamne, te-am știut că ești om aspru, care seceri unde n-ai semănat și aduni de unde n-ai împrăștiat. De aceea, temându-mă, m-am dus de am ascuns talantul tău în pământ; iată, ai ce este al tău. Și răspunzând, stăpânul său i-a zis: Slugă vicleană și leneșă, știai că secer unde n-am semănat și adun de unde n-am împrăștiat? Se cuvenea, deci, ca tu să dai banii Mei schimbătorilor de bani, și eu, venind, aș fi luat ce este al meu cu dobândă. Luați, deci, de la el talantul și dați-l celui care are zece talanți. Căci tot celui ce are i se va da și-i va prisosi, iar de la cel ce n-are și ce are i se va lua. Iar pe sluga netrebnică aruncați-o în întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Acestea zicând, a strigat: Cel ce are urechi de auzit, să audă!’’ (Ev. Matei 25, 14-30)

Biserica Sf. Arh. Mihail si Gavriil din Dascalu
Pilda talantilor

‘’(…) Dumnezeu, cand ne-a zidit pe fiecare dintre noi, ne-a dat cateva calitati: prima dintre ele este aceea de faptura duhovniceasca, de faptura spirituala. Si, aceasta este fundamentul vietii…(…) Ca sa-L putem descoperi pe Dumnezeu, iubiti credinciosi, trebuie sa folosim darurile pe care Dumnezeu ni le-a dat. Ne-a impartasit Dumnezeu chipul sau! Ratiunea, sentimentele si vointa! Acesta este chipul spiritual al nostru! (…) Daca nu punem calitatile noastre in relatia cu Dumnezeu, nu putem spori in viata aceasta. (…)

Spun interpretarile ca cei cinci talanti reprezinta cele cinci simturi ale noastre, cei doi talanti reprezinta vietuirea sufleteasca si trupeasca iar un talant reprezinta unitatea celor doua (trup si suflet). (…) Unii se straduie si dobandesc sporul acestor calitati duhovnicesti iar altii ingroapa talantul primit de la Dumnezeu. (…)

Dumnezeu asteapta roadele vietii noastre! (…) Daca nu exrpimi ceea ce simti, nu te definesti. Si, daca nu te definesti, nu existi. (…)

Daca poate sa dea un exemplu bun cu viata lui, daca calitatile duhovnicesti ale vietii lui rodesc in ceilalti (bunatate, iubire, pace, asezare sufleteasca, bucurie)…daca toate aceste daruri ale Duhului Sfant, sporesc in ceilalti, inseamna ca, lucrarea vietii lui este una buna! Daca ne uitam numai la aspectul material, iubiti credinciosi, vedem ca, acolo unde a existat un aparent bine, s-a ales praful, daca nu ramanem in relatia cu Dumnezeu. (…)

Talantii pe care ni da Dumnezeu, nu inseamna avere, iubiti credinciosi! (…) Talantii reprezinta calitatile fundamentale, spirituale primite de la Dumnezeu si care trebuie inmultite. (…) Noi, toti, avem daruri de la Dumnezeu! Nu va uitati la celalalt ca a primit mai multe daruri ci, fa-ti socotelile cu tine insuti. Doamne, ce mi-ai dat mie in viata? Ce pot eu sa fac? Si, atunci, iubiti credinciosi, trebuie sa lucrezi ceea ce poti tu sa faci! (…)

Cand ne prezentam la Dumnezeu, nu mai mergem nici cu diplome, nici cu titluri nici cu lucruri sociale pe care incercam sa le zidim in viata noastra. Acolo, mergem cu sufletul nostru, dezgolit de orice lucru si, cu faptele vietii noastre! (…)

Pregatirea noastra duhovniceasca nu trebuie sa se incheie niciodata, iubiti credinciosi! (…) Pregatirea noastra duhovniceasca trebuie sa fie continua! Iar relatia noastra cu Dumnezeu, iubiti credinciosi, trebuie sa fie o relatie continua! (…)

Cand ne vom intalni cu Dumnezeu, vom da socoteala despre am lucrat in propria noastra viata. De aceea trebuie sa avem grija, iubiti credinciosi, sa inmultim calitatile vietii noastre, sa le facem lucratoare. (…)

De aceea, iubiti credinciosi, sa savarsim lucrarea vietii noastre asa cum se cuvine! Sa sporim darurile pe care ni le-a dat Dumnezeu! Talantii acestia, fie ca sunt simturile noastre, fie ca este sufletul si trupul nostru…sa le lucram in viata noastra in chip deplin, astfel incat, trupurile si sufletele noastre sa primeasca mantuire! Sa dobandim acea chemare a lui Dumnezeu: ‘’intra sluga buna si credincioasa. Peste putine ai fost pusa, peste multe te voi pune’’, acum si pururea si in vecii vecilor!

Sa aveti o saptamana binecuvantata, iubiti credinciosi!

Amin!’’

Preot slujitor Cristian

(11) Parohia Varastii de Sus Dascalu – YouTube

 

Biserica Sf. Arh. Mihail si Gavriil din Dascalu
Duminica a 16-a dupa Rusalii – Sfanta Liturghie

 

Send this to a friend