Duminica a 17-a după Rusalii (a Cananeencei) – predica părintelui Cristian, 14.02.2021

Biserica Sf. Arh. Mihail si Gavriil din Dascalu
Ruga femeii cananeence
Ruga femeii cananeence

În vremea aceea a venit Iisus în părțile Tirului și ale Sidonului. Și, iată, o femeie cananeeancă, din acele ținuturi, ieșind striga, zicând: Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de diavol. Iisus însă nu i-a răspuns niciun cuvânt; și, apropiindu-se, ucenicii Lui Îl rugau, zicând: Dă-i drumul, că strigă în urma noastră. Iar El, răspunzând, a zis: Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel. Iar ea, venind, s-a închinat Lui, zicând: Doamne, ajută-mă! El însă, răspunzând, i-a zis: Nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci câinilor. Dar ea a zis: Da, Doamne, dar și câinii mănâncă din fărâmiturile ce cad de la masa stăpânilor lor. Atunci, răspunzând, Iisus i-a zis: O, femeie, mare este credința ta; fie ție după cum voiești! Și s-a tămăduit fiica ei din ceasul acela.” (Ev. Matei 15, 21-28)

Pr. Dr. Cristian Popa
Ruga femeii cananeence - predica părintelui Cristian
Pr. Dr. Cristian PopaRuga femeii cananeence - predica părintelui Cristian

”Iubiți credincioși, duminica de astăzi este închinată femeii cananeence. Femeia cananeancă care nu era din poporul lui Israel (…)

În biserica ortodoxă, nimeni nu știe sigur dacă se mântuiește, oricine ar fi. Ca să ne mântuim trebuie să avem credință, iubiți credincioși! Și nu contează dacă avem noi, această, să zicem, conștiință că suntem sau nu aleși ci dacă avem credință. Dumnezeu este cel care ne alege spre mântuire sau spre pierzare, atunci când vine vremea judecății noastre. (…)

Femeia aceasta, iubiți credincioși, care avea un scop înalt și credea în puterea lui Dumnezeu, în puterea lui Hristos…nu se lasă intimidată de răspunsul Mantuitorului – Mantuitorul o provoacă, iubiți credincioși. Mântuitorul nu o disprețuiește, ci vroia să scoată de la ea tot ce avea ca stare sufletească, tot ce avea în sufletul ei drept credință. (…) Femeia cananeancă răspunde plină de smerenie și de umilință: ”Da, Doamne, dar și câinii mănâncă din fărâmiturile ce cad de la masa stăpânilor lor.”  (…)

Femeia cananeeancă din iubirea pentru propria ei fiică, renunță la propria ei persoană. Se umilește până la absurd…pentru a fi vindecată fiica ei. Iubirea aceasta, iubiți credincioși, este de fapt ceea ce scoate Mântuitorul în evidență. (…) Femeia cananeancă credea în Dumnezeu până la capăt, s-a umilit până la capăt! (…) Mântuitorul Hristos îi spune ceva ce nu mai spusese nimănui altcuiva: ”…fie ție după cum voiești!” (…)

Neamurile prin femeia cananeancă căutau izbăvire, iubiți credincioși. Și pot să aibă mai multă credință decât poporul ales. Poprul ales începuse să denatureze legătura cu Dumnezeu, iubiți credincioși. (…)

Trebuie să avem credință în aceste vremuri de încercare. Trebuie să avem credință nemărginită, în puterea lui Dumnezeu! (…) Suntem tentați să-i investim cu putere pe cei care nu au putere! Nici în cer și nici pe pământ! Cel care are toată puterea în cer și pe pământ este Hristos, iubiți credincioși! (…)

Pentru o viață autentică trebuie să avem credință, iubiți credincioși! (…) Prin lucrara lui Dumnezeu păstrăm echilibrul acestei lumi. Prin lucrarea lui Dumnezeu, dobândim refacerea vieții noastre și a ceea ce înseamnă echilibru în viața noastră. (…)

Așa și noi, iubiți credincioși, să avem credință statornică, mai mare, mai mică dar să avem credință, iubiți credincioși! Să nu abandonăm! Acum sunt vremuri de mare încercare, de abandon, de tulburări, de cum facem, cum să transformăm lumea aceasta. Nu trebuie să ne lăsăm provocați, iubiți credincioși, de slăbiciunile lumii acesteia. (…)

Trebuie să rămânem legați de biserică și de rânduieli. Nu trebuie să cedăm. Femeia cananeancă ne învață că, chiar daca trecem prin încercări, prin provocări în viața noastră, dacă ne ținem de Dumnezeu, nu greșim și vom primi izbăvirea noastră, iubiți credincioși. Prin exemplull femeii cananeence, să ne întărim și noi în credință, să-i cerem lui Dumnezeu credință acolo unde este nevoie. (…)

Prin lucrarea vieții noastre, iubiți credincioși, să auzim de la Mântuitorul Hristos că: mare este credința noastră, fie nouă precum voim, acum și pururea și in vecii vecilor.

Amin!”

Preot slujitor Cristian

(28) Parohia Varastii de Sus Dascalu – YouTube

Send this to a friend