Duminica a 32-a dupa Rusalii (a lui Zaheu) – predica parintelui Cristian, 31.01.2021

Biserica Sf. Arh. Mihail si Gavriil din Dascalu

Biserica Sf. Arh. Mihail si Gavriil din Dascalu‘’În vremea aceea trecea Iisus prin Ierihon și, iată, un om bogat cu numele Zaheu, care era mai-mare peste vameși, căuta să vadă cine este Iisus, dar nu putea de mulțime, pentru că era mic de statură. Și alergând el înainte, s-a suit într-un sicomor ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă. Și când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, a zis către el: Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta. Și a coborât degrabă și L-a primit, bucurându-se. Și, văzând toți murmurau, zicând că a intrat să găzduiască la un om păcătos. Iar Zaheu, stând înaintea Domnului, I-a zis: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Și a zis către el Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, pentru că și acesta este fiu al lui Avraam. Căci Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut.’’ (Ev. Luca 19, 1-10)

Pr. Dr. Cristian Popa
Predica din duminica a 32-a dupa Rusalii (a lui Zaheu)
Pr. Dr. Cristian PopaPredica din duminica a 32-a dupa Rusalii (a lui Zaheu)

‘’(…) ‘’Fiul omului a venit sa caute sis a mantuiasca pe cel pierdut’’. Iubiti credinciosi! Pericopa evanghelica de astazi, a lui Zaheu vamesul, este pericopa eliberarii noastre de pacate! (…)

Sicomor inseamna dud; sicomorul este dudul nostru…dudul in care s-a urcat Zaheu si care se pastreaza in Ierihon, pana in zilele noastre, este ingradit. (…)

De ce il alege Mantuitorul pe Zaheu, iubiti credinciosi? Din doua motive: primul pentru ca Zaheu si-a exprimat dorinta de a-l vedea pe Mantuitorul Hristos urcandu-se in dud si al doilea, pentru ca era cunoscut. fiind vames (…) Singurul care nu il abuzeaza pe om si il accepta asa cum este, este Dumnezeu, iubiti credinciosi! (…)

Zaheu sufera o transformare. Isi da seama ca poate a facut abuzuri, ca poate a fost nedrept. Dar in fata lui Dumnezeu nu mai poate suporta aceasta situatie care il apasa. (…) Mantuitorul Hristos il mantuieste si Zaheu vamesul devine unul dintre ucenicii Mantuitorului. (…)

Si noi, iubiti credinciosi, suntem chemati sa vedem chipul desavarsirii lui Dumnezeu in Hristos, cel care este om adevarat si Dumnezeu adevarat pe pamant si, care reprezinta toata bunatatea si toata iubirea lui Dumnezeu fata de lumea aceasta. (…)

Zilele pe care noi le cerem de la Dumnezeu, sunt clipe ale mantuirii noastre. (…) Clipele vietii noastre sunt date ca sa nu ratam intalnirea cu Dumnezeu! Vamesul Zaheu a facut act de umilinta urcandu-se in dud ca sa-L vada pe Hristos. (…) Vamesul Zaheu si-a dat seama ca trebuie sa isi recastige sufletul, iubiti credinciosi, si a devenit bun, a devenit milostiv. (…) Bunatatea si generozitatea vin din iubire. Cand a vazut el ca il iubeste Dumnezeu…a fost colplesit si s-a desprins de cele materiale. (…)

Zice Mantuitorul Hristos: ‘’unde este sufletul tau, acolo este comoara ta.’’ Daca este in cele materiale, ai o comoara materiala dar le pierzi pe cele spirituale ale lui Dumnezeu. (…)

Sa ne ajute Bunul Dumnezeu si pe noi, iubiti credinciosi, sa ajungem la acest statut…inaintea lui Dumnezeu suntem foarte importanti! (…) Nu lasati puterea pe care v-a dat-o Bunul Dumnezeu, cea spirituala, in mana altora! (…)

Asa si noi, sa ne ridicam la inaltimea primirii lui Hristos in casa sufletelor noastre acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Sa fiti sanatosi si sa va dea Dumnezeu o saptamana binecuvantata!

Amin!’’

Preot paroh Cristian

 (26) Parohia Varastii de Sus Dascalu – YouTube

Send this to a friend