Sarbatoarea Intampinarii Domnului – predica parintelui Cristian, 2.02.2021

Biserica Sf. Arh. Mihail si Gavriil din Dascalu

Pr. Dr. Cristian Popa
Sarbatoarea Intampinarii Domnului - predica parintelui Cristian
Pr. Dr. Cristian PopaSarbatoarea Intampinarii Domnului - predica parintelui Cristian

‘’ În vremea aceea au adus părinții pe Iisus Pruncul în Ierusalim ca să-L pună înaintea Domnului, precum este scris în Legea Domnului, că «orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului», și ca să dea jertfă, precum s-a zis în Legea Domnului, «o pereche de turturele sau doi pui de porumbel». Și, iată, era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; și omul acela era drept și temător de Dumnezeu, așteptând mângâierea lui Israel, iar Duhul Sfânt era asupra sa. Lui i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Și, din îndemnul Duhului a venit la templu; iar când părinții au adus înăuntru pe Pruncul Iisus, ca să facă pentru El după obiceiul Legii, Simeon L-a primit în brațele sale și a binecuvântat pe Dumnezeu și a zis: Acum liberează pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău Israel. Iar Iosif și Mama Pruncului se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. Și i-a binecuvântat Simeon și a zis către Maria, Mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel și ca un semn care va stârni împotriviri, iar prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi. Și era și Ana prorocița, fiica lui Fanuel, din seminția lui Așer, ajunsă la adânci bătrâneți și care trăise cu bărbatul ei șapte ani de la fecioria sa; ea era văduvă, în vârstă de optzeci și patru de ani, și nu se depărta de templu, slujind noaptea și ziua, în post și în rugăciuni. Și venind și ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu și vorbea despre Prunc tuturor celor care așteptau mântuirea în Ierusalim. După ce au săvârșit toate, s-au întors în Galileea, în cetatea lor Nazaret. Iar Copilul creștea și Se întărea cu duhul, umplându-Se de înțelepciune, și harul lui Dumnezeu era asupra Lui.’’ (Ev. Luca 2, 22-40)

‘’(…) Scopul acestei sarbatori este ca Mantuitorul sa isi arate Dumnezeirea Sa. (…) Acesta este unul din evenimentele principale ale aratarii Dumnezeirii Sale! (…) Tot ceea ce este legat de Dumnezeirea Mantuitorului si afirmarea acestei Dumnezeiri inainte de a se arata in lume si a savarsi minuni, este foarte important. (…) Dumnezeu il arata pe acest prunc ca fiind ceva deosebit, ce nu tine de lumea aceasta. (…)

Despre Dreptul Simeon care L-a intampinat la Templu, se spune ca a fost unul din cei 70 de ucenici desemnati sa traduca Biblia. (…) Tanar fiind, a trebuit sa traduca profetiile lui Isaia. (…) I s-a arat Ingerul Domnului care i-a spus ca pentru ca s-a indoit ca o fecioara poate sa nasca, nu va muri pana cand nu va vedea aceasta profetie implinindu-se. (…)

Lumea il are ca sens profund al existentei pe Hristos, prin care s-a facut lumea. (…)

Daca te departezi de Dumnezeu, cine sa mai lumineze viata ta? Iata, Hristos este Lumina lumii! Si atunci, trebuie sa ne calauzim dupa aceasta credinta, iubiti credinciosi! Dreptul Simeon era impovarat de pacatul lui, ca s-a indoit, de varsta si de responsabilitatea pe care o avea. Si iata ca, responsabilitatea lui se implineste, iubiti credinciosi. Il arata lumii pe Hristos! Si se elibereaza de toata povara indoielii lui. Si noi, iubiti credinciosi, daca ne indoim avem aceasi povara precum Dreptul Simeon. Doar ca el era constient ca Dumnezeu isi tine cuvantul, ca il tine in viata. Noi, iubiti credinciosi, ne indoim aproape in fiecare clipa. (…)

Trebuie, iubiti credinciosi, sa ramanem statornici in credinta. Sa avem o credinta puternica! (…)

Noi trebuie sa Il intampinam pe Dumnezeu in viata noastra, in fiecare clipa. Sa zicem: Doamne, Doamne! (…)

Sa nu lasam poverile sa se adune pe umerii nostril. De aceea avem Taina Sfintei Spovedanii, ca sa ne intalnim cu Hristos in Taina Sfintei Impartasanii. Liturghia pentru aceasta se face: pentru Impartasire de Dumnezeu! (…)

Sa ramanem, iubiti credinciosi, pe calea aceasta catre Dumnezeu, sa-L intampinam in fiecare clipa a vietii noastre  asa cum L-a intamponat Dreptul Simeon si Proorocita Ana care era indelungata in zile. (…)

Si pe noi sa ne elibereze Dumnezeu, ca pe Dreptul Simeon, de toata povara necunostintei, a necredintei si a tuturor celorlalte indoieli si sa ne dea cale de mantuire, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Doamne ajuta!’’

Preot paroh Cristian

(30) Parohia Varastii de Sus Dascalu – YouTube

Biserica Sf. Arh. Mihail si Gavriil din Dascalu

 

Send this to a friend