Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi – predica parintelui Cristian, 30.01.2021

Biserica Sf. Ar. Mihail si Gavriil din Dascalu

Pr. Dr. Cristian Popa
Predica de la Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi
Pr. Dr. Cristian PopaPredica de la Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi

‘’ Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă. Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic şi luminează tuturor celor din casă. Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri. Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau prorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat zic vouă: Înainte de a trece cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă din Lege nu va trece, până ce nu se vor face toate. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci foarte mici, şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în Împărăţia Cerurilor; iar cel ce va face şi va învăţa, acesta mare se va chema în Împărăţia Cerurilor.’’ (Ev. Matei 5, 14-19)

Icoana Sfintilor Trei Ierarhi
Icoana Sfintilor Trei Ierarhi

‘’Iubiti credinciosi, iata ca prima luna a anului 2021 a trecut. (…) Pe 30 ianuarie ii cinstim pe Sfintii Trei Ierarhi care, fiecare dintre ei, au avut o zi de pomenire in luna ianuarie. (…)

De ce ii sarbatorim pe toti cei trei sfinti in aceasta zi? (…) Mitropolitul Ioan al Evhaitenilor a primit instiintare, in vis, sa faca sarbatoare pentru toti cei trei ierarhi: Vasilce cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, in aceasi zi. (…) Inaintea lui Dumnezeu, cei trei Sfinti, au acelasi statut si nu trebuie sa ii mai categorisim noi, dupa mintea noastra omeneasca. Asa a aparut sarbatoarea Sfinteilor Trei Ierarhi, iubiti credinciosi. (…)

In aceasta treime de arhierei noi vedem lucrarea dumnezeiasca, iubiti credinciosi. Adica, lucrarea Preasfintei Treimi. Care lucrare? A credintei, a impartasirii, a comuniunii, a iubirii de Dumnezeu si a unitatii. Nu trebuie sa dezbinam credinta! Trebuie sa o pastram unitara! (…)

Faptele Sfintilor Trei Ierarhi au avut efect pana in zilele noastre. (…)

Sfintii Trei Ierarhi si-au intemeiat invatatura, nu pe ceea ce stiau ei, ci pe Sfanta Evanghelie! (…) Sfintii parinti ne-au atentionat ca nu trebuie sa cadem in plasa invataturilor eretice. (…)

Noi trebuie sa ramanem statornic in viata aceasta duhovniceasca, impreuna cu Dumnezeu. Ceea ce conteaza este sa fim vesnic cu Dumnezeu. Asta inseamna mantuirea! Sa fim vesnic cu Dumnezeu in Imparatia Cerurilor! Ii rugam pe Sfintii Trei Ierarhi sa ne mijloceasca si noua, prin rugaciunile lor, patrunderea in aceasta teologie inalta! (…)

Sa avem grija sa urmam calea Sfintilor Trei Ierarhi si sa dobandim nu numai cunostintele cele inalte ci si trairea … si atunci, traind impreuna cu Dumnezeu in lumea aceasta vom avea parte si de vietuirea in vesnicie impreuna cu El.

Sa ne mijloceasca Sfintii Trei Ierarhi acest temei al credintei prin care sa ne mantuim, sa ramanem impreuna cu Dumnezeu, acum si pururea si in vecii vecilor.

Amin!’’

Preot paroh Cristian

Canalul de youtube al parohiei: https://www.youtube.com/channel/UCjvE8BGeQ3Qw6th_KgOxv-g/

 

Send this to a friend